Nuffnang Ads (sila lah klik2 ye...)



Thursday 21 June 2012

Kuih Bakar Durian

oooo..durian... durian tengah banyak ni... maklumlah tengah musim durian... hari2 pungut durian kat kebun... tapi bukan kita yg pungut...hehhehehe.. ayah yg pungut... kita tukang makan je... bila dah banyak... boleh buat bubur durian... lempok durian.. jangan lupa... buat stok tempoyak durian... 

Ini pertama kali buat kuih bingka durian.. sedap gak.. lembut je bila makan.. masa bakar.. harum je satu rumah ngan baunya.... jom tengok resepi yg mudah dan ringkas ni... 

Kuih Bakar Durian..
Sumber resepi dr Nor Aida H S... tima kasih ye sbb berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni...

BAHAN-BAHANNYA :

150 gm isi durian)*
250 ml air*(*dikisar halus)
600 ml santan kelapa segar (guna yang kotak pun ok)
1 cawan gula pasir (sya tambah sikit dan rasa manisnya)
1 3/4 cawan tepung gandum
3 biji telur gred A
1/4 camca teh penuh garam halus
Pewarna kuning makanan secukupnya (1/4 camca teh)
2 camca besar minyak sapi, dicairkan
Bijan secukupnya untuk ditabur

CARA MEMBUATNYA :-

Panaskan oven pada suhu 200C, lenser tin berukuran 8 inci X 8 inci X 3 inci dengan mentega dan alas dengan aluminium foil, lebihkan sedikit supaya mudah untuk kita mengelurakan kueh bila masak nanti..Ketepikan.
Dalam satu bekas, satukan semua bahan2 di atas kecuali durian yang dikisar, minyak sapi dan bijan. Kacau rata dan tapis, masukkan durian yang dikisar tadi dan minyak sapi cair. Kacau rata dan tuang dalam bekas yang telah siap sedia. Tabur bijan rata2.
Bakar selama 45 - 50 minit atau hingga masak dan permukaan kueh kelihatan garing.

note : yg ni kita buat warna hijau... ikut suka masing2 ye....



tak letak bijan pun.. sbb tak ade stok kat umah... tp tetap sedap tau.... selamat mencuba....




2 comments:

  1. wah...menarik je nampak..bleh try perisa durian lak..

    ReplyDelete
  2. memang sedap... selalu kita buat kuih bakar biasakan...sesekali wat perisa durian lak..hheehhehe...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...