Kek Coklat Guna Gula Perang
KEK COKLAT KUKUS
Resipi Dari : Kak Hanieliza (Buku Senangnya Memasak -
Kuih Kukus)
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=202100326527666&set=a.202100286527670.49010.100001830993081&type=3
Sumber : Ayu Jalinan Rasa
BAHAN A:
1 cawan susu cair
1 cawan air
1 cawan mentega cair (Ayu guna marjerin)
2 cawan gula perang
BAHAN B:
2 cawan tepung gandum
½ cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
BAHAN C: (kacau rata dengan garpu)
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
CARA-CARA:
1. Lapik loyang dengan kertas dan sapukan minyak
disekeliling acuan dan ketepikan.. Panaskan kukusan..
2. Kacau semua bahan A di dalam mangkuk besar supaya
sama rata dan sebati..
3. Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A dengan
perlahan.. Kacau rata..
4. Masukkan pula bahan C dan kacau lagi supaya tidak
bergentel..
5. Kukuskan selama 1 jam dengan api sederhana kecil
(bagi mengelakkan kek pecah)..
6. Hiaskan dengan krim coklat dan taburkan choc rice..
TOPPING: (krim coklat)
1 cawan susu pekat (guna ½ cawan jerk)
2 sudu makan serbuk koko
2 sudu makan mentega
CARA-CARA:
1. Masukkan susu pekat dan serbuk koko ke dalam periuk..
Kacau rata..
2. Panaskan dengan api sederhana.. Kacau sehingga
sebati..
3. Masukkan mentega dan kacau rata sekali lagi..
4. Tutup api dan kacau sehingga sebati..
5. Tunggu sehingga pekat sedikit, kemudian tuangkan ke
atas kek..
NOTA KAK LIZA:
Boleh juga masukkan ke dalam acuan kecil bagi
mendapatkan cupcakes
No comments:
Post a Comment