Asalnya resepi CHOCBERRY CHIFFON CAKE... tapi saya buat 1 perisa sahaja iaitu perisa pandan
Sumber dari fb Zuriana Abdul Latip
bhn2 A
-5 putih telur
-1/2cwn gula..kurangkn sedikit
*pukul bhn ini hgga bertanduk...meringue lah..ketepikn
BHN B
-100ml air
-45ml minyak
-1/2cwn gula-kurangkn sedikit
-5kuning telur
-140g t/selfrising(tepung gandum+1sdt baking powder)
-1sdt esen
*masukkn dahulu air,telur dan minyak..pukul hgga berbuih
-masukkn gula dan esen..pukul hgga kmbang
-masukkn tepung yg di ayak sikit2 ye..kacau perlahan dahulu..dh habis mixer hgga bnr2 sebati..
BHN C
-pewarna dan perisa(pink-strawberry,cok
-stlh itu masukkn adunan dlm meringue td..kaup balik ngan senduk hgga sebati...
-bahagikn ikut selera anda...sy buat 3 bhgian yg plain sy asingkn sdikit shj...dr pink dan coklat...
-dh habis melapis...amik loyang bsr dr loyang kek bubuh air panas lam nya..half je..sbb bakar cara steam bath..
-panskn oven terlebih dahulu 2minit..bakar suhu 160c..1jam..guna api bwh shj hgga habis..
-dh masak kuarkn terus tebalikn atas redai kek agar kek tak turun bawah...lam 10minit baru sisipkn tepi2 dan keluarkn...sy guna loyang biasa bukn loyang shiffon so bwh nya tu lapik kertas minyak potong bulat betul2 saiz loyang....ok siap...selamat mencuba
No comments:
Post a Comment