baru nak belajar deko2 pada kek coklat... resepi kek coklat guna resepi Munira Baharum...
bhn2 A:
1 cwn gula pasir
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair...
1 cwn susu pekat
1 cwn myak msk..
*semua bhn d'atas gaul sebati n msk atas api perlahan.
*rehat kejap bila bhn dh sebati.
bhn2 B:
tepung gandum 3/4 cwn
soda bicarbonat 1 sudu kcil(sudu kfc)
baking powder 1 sudu kcil (sudu kfc)
*semua bhn nih ayak k..
bhn C: telur 4 bj (blender jer)
Cra2 bt:
satu kan bhn B dan C kedlm Bhn A....secara berselang seli n gaul ngan senduk jer...bila dh sebati....taruk jer dlm loyang yg dsapu myk....n kukus dlm 30 -45 minit (b'gantung saiz loyang)...klu nk test cucuk ngan lidi klu x melekat kira msk le...
*p/s...loyang 2 kena panaskan dl sblm mskkan adunan kek td..
topping coklat guna resepi Mem Besar..
GANACHE
120 ml fresh cream (whipping cream)
150 g Dark Chocolate (dihiris)
20 g butter
1. Kaedah double boil. Panaskan fresh cream dengan api kecil.
2. Masukan dark chocolate dan butter aduk rata. Matikan api.
3. Dinginkan & boleh digunakan.
Tunggu sebentar biarkan ia kental sedikit baru dituang atas kek. Kalau nak buat icing, simpan dulu dlm fridge semalam.. Keluarkan kemudian pukul. Masukkan kedlm piping bag & nozzle
No comments:
Post a Comment