Nuffnang Ads (sila lah klik2 ye...)



Wednesday, 25 January 2012

Deko2 pada kek coklat




  

baru nak belajar deko2 pada kek coklat... resepi kek coklat guna resepi Munira Baharum...

kek coklat moist kukus


bhn2 A:
1 cwn gula pasir
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair...
1 cwn susu pekat
1 cwn myak msk..
*semua bhn d'atas gaul sebati n msk atas api perlahan.
*rehat kejap bila bhn dh sebati.

bhn2 B:
tepung gandum 3/4 cwn
soda bicarbonat 1 sudu kcil(sudu kfc)
baking powder 1 sudu kcil (sudu kfc)
*semua bhn nih ayak k..

bhn C: telur 4 bj (blender jer)

Cra2 bt:
satu kan bhn B dan C kedlm Bhn A....secara berselang seli n gaul ngan senduk jer...bila dh sebati....taruk jer dlm loyang yg dsapu myk....n kukus dlm 30 -45 minit (b'gantung saiz loyang)...klu nk test cucuk ngan lidi klu x melekat kira msk le...

*p/s...loyang 2 kena panaskan dl sblm mskkan adunan kek td..

 topping coklat guna resepi Mem Besar..
GANACHE 
120 ml fresh cream (whipping cream) 
150 g Dark Chocolate (dihiris) 
20 g butter
1. Kaedah double boil. Panaskan fresh cream dengan api kecil.
2. Masukan dark chocolate dan butter aduk rata. Matikan api.
3. Dinginkan & boleh digunakan.
Tunggu sebentar biarkan ia kental sedikit baru dituang atas kek. Kalau nak buat icing, simpan dulu dlm fridge semalam.. Keluarkan kemudian pukul. Masukkan kedlm piping bag & nozzle

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...