Kek Coklat Versi Indulgent
Chocolate Chiffon
Bahan A
45gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
6 biji kuning telur (telur diasing putih dan
kuning)
150gm gula kastor
195gm tepung naik sendiri
3/4 tsp baking powder
3/4 tsp soda bicarbonate
90ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
11/2 tsp esen vanila
Bahan B
6 biji putih telur
90gm gula kastor
3/4 tsp cream of tartar
Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A
dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih
telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup
balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga
masak.
4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas
redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan.
Filling : Mousse Coklat Hitam :
300gm chocolate masakan hitam
3 kuning telur (di pukul dahulu)
3 putih telur (di putar hingga kembang)
90gm gula kastor
3/4 tbsp mentega
370ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul
hingga pekat
2 tbsp + 1/4 tsp gelatin
70ml air
simpan sedikit adunan untuk di sapu tipis kepada
kek)
Cara-cara :
Mousse Coklat Hitam
1. Rendam gelatin dgn air sehingga kembang.
Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan
2. Cairkan coklat masakan secara double boiler,
masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin
cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan
gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas
kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.
Topping Coklat Ganache
250 ml Anchor whipping cream (tawar)
300gm coklat masakan hitam
1 tbsp mentega cair
(Masak secara double boiler, panaskan whipping
cream *** hingga berbuih di tepi periuk, masukkan coklat dan mentega, kacau
hingga cair dan tuang ke atas kek)
Cara-cara :
1. Potong chiffon kek kepada 4 lapisan.
2. Lapisan Pertama : Letak kek ke dalam loyang
9" (loose base tin).
3. Lapisan Kedua : Letak kek di atas lapisan
pertama, tuang mousse coklat hitam di atasnya dan ratakan.
4. Lapisan Ketiga : Letak kek di atas lapisan
kedua,
5. Untuk lapisan terakhir, letak kek di atas
lapisan ketiga dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.
6. Keluarkan kek dari acuan, sapu tipis dengan
mousse coklat hitam keseluruh kek dan simpan sekejap di dalam peti sejuk hingga
beku.
7. Letak cake di atas wire rack dan tuang topping
coklat ganache, biar coklat mengeras baru di hias.
8. Potong menggunakan pisau yang direndam di dalam
air panas, lap dan potong kek.
No comments:
Post a Comment