sumber resepi dr fb Suhaida Mohaini
Ikan
Kukus/Stim
Bahan-bahan:
- 1 ekor
ikan siakap (dibersihkan)
- 1 batang
serai (diketuk) – saya hiris nipis2
- 5 ulas
bawang putih (dihiris)
- 2 inci
halia (dihiris)
- 1-2 biji
limau nipis (ambil jusnya)
- 2-3 biji
cili padi (diketuk) – optional
- sedikit
salted vegetable (dihiris) – optional – tak letak
- 2 biji
tomato (dihiris dadu)
- sedikit
garam dan gula
- 1 sudu
makan sos ikan atau sos tiram
- sedikit
air
- sedikit
daun sup (dihiris) – saya ganti dgn daun ketumbar
Cara-cara
1.
Sediakan pengukus. Jerangkan airnya dgn api sederhana. Sediakan bekas tahan
panas atau loyang.
2. Lumurkan ikan bersama garam. Kemudian letak di dlm bekas tadi. Kemudian, taburkan hirisan bawang putih, halia dan masukkan serai. Kukus selama 15-20 minit. Sementara itu, satukan sedikit air bersama sos ikan/sos tiram dan gula. Bancuhkan.
3. Kemudian buka penutup kukusan, masukkan tomato, salted vege (jika suka), serta air yg sudah dicampurkan dgn sos tiram tadi. Kukus lagi 5 minit.
4. Akhir sekali masukkan jus limau dan cili padi. Kacau perlahan. Jika kurang masin bolehlah tambah garam. Kukus lagi selama 2-3 minit.
5. Setelah masak, taburkan hirisan daun sup.
6. Hidangkan dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih.
2. Lumurkan ikan bersama garam. Kemudian letak di dlm bekas tadi. Kemudian, taburkan hirisan bawang putih, halia dan masukkan serai. Kukus selama 15-20 minit. Sementara itu, satukan sedikit air bersama sos ikan/sos tiram dan gula. Bancuhkan.
3. Kemudian buka penutup kukusan, masukkan tomato, salted vege (jika suka), serta air yg sudah dicampurkan dgn sos tiram tadi. Kukus lagi 5 minit.
4. Akhir sekali masukkan jus limau dan cili padi. Kacau perlahan. Jika kurang masin bolehlah tambah garam. Kukus lagi selama 2-3 minit.
5. Setelah masak, taburkan hirisan daun sup.
6. Hidangkan dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih.
# cara saya... masukkan semua bahan2 bersama ngan ikan dalam loyang... lepas tu kukus 25 minit...siap dihidang...hehhehehe...
No comments:
Post a Comment