Sumber dari fb June Ahmad
~bingka roti~
bahan2: (resepi dr RITA NORLITAH HASHRAL)
1 buku roti putih yg bungkus kecil (12 kpg)
1/2 tin susu pekat (xsuka manis bleh kurangkan
sket...saye letak 7 sudu besar susu sbb xsuke manis sgt)
4 bj telor (jgn dikurangkan tau)
sedikit esen vanilla
1/2 sudu teh garam
1/2 cwn susu cair /santan
2 1/2 mug air panas (lbh krg 3 1/2 cwn)
bleh ditambahkan jagung dlm tin, choc chips, kismis,
cherry...ikut citarasa...tp percayalah choc chip mmg sedap kalo ditambah...
cara:
carik2kan roti dlm bekas...
masukkan air panas...lenyek2kan sket...pastu masukkan
telur yg dipukul dadar, susu pekat, esen vanila, garam dan bhn tambahan...
di dlm bekas lain (loyang), masukkan butter 1 1/2 sudu
besar butter ke dlm loyang, panaskan direct diatas api...bila dh cair butter
tu, terus masukkan adunan td...
kemudian masukkan ke dlm oven dan bakar 45 minit...ikut
ketuhar masing2...
***kalo nk letak cheese, dlm 10 minit lg nk msk kuarkan
dr oven n letak cheese kt atasnye...pastu bakar semula...
utk kuah kastard: (sy ambil resepi dr kr jugak)
1/2 tin susu cair
2 sudu susu pekat (sila ejas kemanisannye)
2 sudu tpg kastard (sila ejas kepekatannye)
secubit garam (kalo nk letak cheese xyah letak garam)
air panas 1/2 cwn
cara:
bancuh tepung kastard dgn air panas...panaskan susu
cair...
campurkan kedua2nya...masukkan susu pekat dan secubit
garam...kena sentiasa kacau dgn api sederhana sampai teksturnya licin...
kalau pekat, tambah sedikit air panas...
letak sket esen vanila pn bleh supaya baunye lebih harummm...
***kalo nk mkn gitu saje pon boleh...nk letak sos pon
boleh...terpulang pd selera msg2***
No comments:
Post a Comment