~kek pisang~ (resepi NORA DANNY HARRY)
• 7 biji pisang berangan
• 1 cawan minyak masak
• 2 sudu kecil soda bikarbonat
• 5 biji telur
• 1 1/2 cawan gula halus
• 1 sudu kecil esen vanilla & 1sudu besar paste cappuchino
• 3 cawan gandum
Cara-cara
1. Blender kan pisang, minyak dan soda bikarbonat sampai lumat (nora lenyek2 je xpyh blends)
2. Gunakan mixer untuk pukul telur dan gula. Masukkan bersama esen vanilla & paste cappuchino (boleh juga di blend) (nora guna whisk aje xguna mixer)
3. Masukkan pisang yang telah di blend ke dalam bancuhan telur dan gula
4. Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga rata
5. Masukkan dalam loyang yg ada karemel td. Bakar api bawah selama 1jam atau hgga masak.., suhu 165 C...
• 7 biji pisang berangan
• 1 cawan minyak masak
• 2 sudu kecil soda bikarbonat
• 5 biji telur
• 1 1/2 cawan gula halus
• 1 sudu kecil esen vanilla & 1sudu besar paste cappuchino
• 3 cawan gandum
Cara-cara
1. Blender kan pisang, minyak dan soda bikarbonat sampai lumat (nora lenyek2 je xpyh blends)
2. Gunakan mixer untuk pukul telur dan gula. Masukkan bersama esen vanilla & paste cappuchino (boleh juga di blend) (nora guna whisk aje xguna mixer)
3. Masukkan pisang yang telah di blend ke dalam bancuhan telur dan gula
4. Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga rata
5. Masukkan dalam loyang yg ada karemel td. Bakar api bawah selama 1jam atau hgga masak.., suhu 165 C...
No comments:
Post a Comment