Adakalanya kita berada di atas... Adakalanya kita berada di bawah... Setiap apa yang berlaku itu pasti ada hikmahnya... Sentiasalah kita bermuhasabah diri kita sendiri...
Wednesday, 9 November 2011
Kek Keju (Japanese Cheese Cake)
tima kasih empunya resepi... Rms Benhadria
terlebih tumpah....hehhehe...eemmm lembut... sedap..
Japanese Cheese Cake
4-5 keping cheddar cheese
200ml susu segar
4 biji telur - asingkan putih telur ngan kuning telur
70gm gula kastor
70gm tepong kek
70gm butter
masa penyediaan: 20min
masa membakar: 1jam
Cara-caranya:
1. koyak2kan ciz kecil2 dan campurkan dgn 200ml susu segar. masak dgn api perlahan, kacau selalu. masukkan butter,tutup api.
2. asingkan telur putih dan kuning. pukul telur putih dgn 70gm gula kastor hingga menjadi kembang @ meringue. kemudian pukul telur kuning hingga kembang, masukkan dlm adunan ciz tadi ( 1 ).
3. masukkan tepong sikit demi sedikit, kacau perlahan. sekiranya berketul boleh di tapis. kemudian masukkan adunan meringue tadi. kaup dan sebatikan adunan.
4. lapik acuan 7x3 inci loyang bulat. tuang adunan kedalam acuan.
5. letak loyang dlm bekas yg telah di isi air panas. masukkan ke dalam ketuhar yg telah di panaskan 20min pada suhu 170c selama 20min kemudian rendahkan suhu kepada 140c dan terus membakar selama 40min.
teknik membakar bain marie atau steam bath sbb cheese sangat lembut dan mudah terbakar
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment