Nuffnang Ads (sila lah klik2 ye...)



Wednesday, 23 November 2011

Marble Choc Banana Chiffon Cake

MARBLE CHOC BANANA CHIFFON CAKE
(sumber resepi dr fb Puteri Manja)
BAHAN A:

5 BIJI KUNING TELUR
20GM GULA CASTER
¼ TSP GARAM
35GM MINYAK MASAK
1 TSP ESEN PISANG
100GM PISANG YG TELAH DILENYEK

BAHAN B:

85GM TPG KEK
½ TSP DOUBLE ACTION BAKING POWDER ATAU BAKING POWDER BIASA PUN OK

BAHAN C:

5 BIJI PUTIH TELUR
80GM GULA CASTER
½ TSP CREAM OF TARTA(KALAU X LTK PN X APA)

BAHAN D:

10GM COCO POWDER
30ML AIR PANAS
SATUKAN MENJADI PASTE
½ TSP CHOC PASTE ATAU CHOC EMULCO

CARA2NYA:

1.MASUKKAN KUNING TELUR DLM BKS DAN PUKUL SIKIT DGN MENGGUNAKAN WHISKER. ..KEMUDIAN MASUKKAN SEMUA BHN A YG LAIN..BANCUH HINGGA SEBATI(GUNA WHISKER JE)

2.MASUKKAN BHN B YG TELAH DIAYAK BERSAMA KEDLM BHN A DAN GAUL SEBATI....KETEPIKAN.

3. DALAM BKS LAIN BUAT PULA BHN C.MULA2 PUKUL PUTIH TELUR HINGGA KEMBANG DGN MENGGUNAKAN MIXER DGN KELAJUAN TINGGI...KEMUDIAN MASUKKAN GULA DAN CREAM OF TARTA DAN PUKUL LG HINGGA KENTAL DAN BERTANDUK.ADUNAN MENJADI RINGAN DAN GEBU DAN SEDIKIT BERKILAT...JIKA DITERBALIKKAN MANGKUK ADUNAN PUTIH TIDAK JATUH...PROSES NI DIPANGGIL MERINGUE.

4. AMBIL ¼ MERINGUE DAN GAULKAN DGN ADUNAN KUNING TELUR DARI LANGKAH 1 DAN 2 TD...SEBATIKAN HINGGA RATA DGN CARA KAUP BALIK MENGGUNAKAN SPATULA AJE.SETELAH RATA MASUKKAN SEMUA BAKI MERINGUE DAN GAULKAN DGN KAEDAH YG SAMA SEHINGGA ADUNAN SEBATI KESEMUANYA.

5. BAHAGI ADUNAN KPD 2 BHG..1BHG LTK PASTE CHOC DAN CHOC EMULCO DAN 1 BHG LG DIBIARKAN WARNA ASAL.

6. TUANG ADUNAN DLM ACUAN KEK CHIFFON(ANGEL FOOD)DAN BAKAR DGN SUHU 160C-170C...SELAMA 45 – 1 JAM(PUTRI BAKAR SELAMA SEJAM)

SELAMAT MENCUBA!!!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...