Nuffnang Ads (sila lah klik2 ye...)



Monday, 28 November 2011

Roti Naik


Roti Naik
(Sumber resepi dr fb Sasha Rahmat)
Bahan A
yis 11 grm
air suam 1/2 cwn
gula 1 sudu besar
susu tepung 1 sudu besar
***satukan bahan A dan biarkan yis naik
Bahan B
2 sudu besar marjerin planta / mentega cair
Bahan C
3/4 cwn gula dilarutkan dgn 1/2 cwn air panas (gula bole dikurangkan) utk dijadikan sirap gula
bahan D
3 cwn tpg gandum + 1 cwn tepung gandum
Cara-caranya
1 - Mula-mula buat dulu air sirap coz kita nk gunakan air tu, suhunya suam.
2 - Masukkan 3 cwn tepung ke mangkuk adunan, buatkan lubang ditgh tepung
3 - Campur bahan A,bahan B & C dan uli tepung.
4- Baki tepung yg 1 cwn tadi bole digunakan sedikit demi sedikit semasa mengguli roti..buat hingga adunan x melekat di tngn.
5 - Biarkan adunan naik, jgn lupa tutup ngan kain lembab.
6 - Bila adunan dh naik uli ikut suka dan susun di loyang
7 - Susun di dlm loyang dan biarkan roti naik sekali lagi. (lebih kurang 30 to 40 mins)
8 - Bakar suhu 180'c selama 30 mins atau lebih..
9 - Keluarkan drp oven dan sapu marjerin diatas roti

resepi roti naik.. wat versi kukus.. inti kaya ngan kari ayam..


 
roti lg... berintikan sardin..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...