Satay Goreng Berkuah
1kg daging lembu @ ayam
5 batang serai (dikisar halus)
1 1/2 sb biji ketumbar
1 1/2 sb jintan manis
1 sb serbuk kunyit
3/4 cwn gula
1/2 sb garam
2 sb minyak masak
Bersihkan daging @ ayam kemudian di potong dadu.
Campurkan semua bhn2 yg telah dikisar halus, gula, serbuk kunyit, garam dan minyak masak ke dlm daging @ ayam td.
Perap 1 mlm di tempat beku. Esoknya boleh digoreng dengan minyak yg sedikit.
Kuah Kacang
1/2 kg kacang tanah (digoreng tnpa minyak dan di mesin kasar)
4 ulas bwg kecil (dikisar halus)
3 ulas bwg putih (dikisar halus)
1 senduk cili mesin
1 mangkuk gula
3/4 mangkuk minyak
1 sb nestum
2 keping asam
garam secukup rasa
Tumiskan bhn2 dikisar dan cili hingga garing.
Masukkan air, asam keping dan kacau rata.
Masukkan kacang, gula, garam dan nestum, kacau rata kecilkan api dan masak hingga mendidih
No comments:
Post a Comment