Nuffnang Ads (sila lah klik2 ye...)



Wednesday, 9 November 2011

Puding Tembikai






roti byk stok... apalagi wat lah puding tembikai... sedap mkn sejuk2.. ngan cuaca panas ari ni...

 







Puding tembikai 
(Sumber resepi dr fb kaklong lynn)
 

bahan2nyer,..
4 keping roti gardenia di racik2kan, ketepikan,..
1 paket agar2 bertali dlm 25 g (resepi asal 40g)
6 cawan air
1 cwn gula (resepi asal 1 ½ cwn)- sedap manis2 buah..
1/2 tin susu pekat (3/4 cwn)
pewarna hijau n merah
2 sudu marjerin @ butter
1 st esen vanilla
sedikit serbuk coklat (boleh gantikan ngan cincau)

cara2nyer,..

masak agar2 smp hancur,...pastu masukkan gula,..kacau smp gula larut,masukkan susu n marjerin,..kacau lagi,...padamkan api,...

ambik separuh adunan blend ngan roti dan esen vanilla ..masukkan semula adunan yg diblend td ke dalam baki adunan agar2 n hidupkan api semula,...kacau smp sebati,..


amik sikit adunan gaulkan dgn serbuk coklat,..just sikit jer utk buat biji tembikai.. (dlm 1 sudu besar).


sendukkan sedikit adunan (dlm 1 senduk) ke dalam loyang bulat atau 4 segi,...campurkan pewarna hijau,..kacau jer dlm loyang tu smp rata,..tebalnyer agak2 jer utk buat kulitnyer,sejukkan sekejap bagi beku sikit,..jgn terlampau keras nnt lapisan ke-2 x lekat,..


lapisan hijau da keras sikit masukkan lg adunan agar2 yg putih (dlm 2 senduk) xda warna utk lapisan putih kulit tembikai,...


baki yg dlm periuk tu masukkan kaler merah,..bila adunan putih da agak keras sikit2 jer masukkan adunan merah dan taburkan dgn hirisan cincau atau pun agar2 coklat yg telah di dadu,...sejuk.. keraskan dlm peti sejuk.. sedap di makan sejuk2...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...