Adakalanya kita berada di atas... Adakalanya kita berada di bawah... Setiap apa yang berlaku itu pasti ada hikmahnya... Sentiasalah kita bermuhasabah diri kita sendiri...
Wednesday, 9 November 2011
Nasi Minyak Style Terengganu...
Nasi minyak style terenganu
(Sumber dr airtangan mak mertua)
tumis 4 sekawan dan bwg merah yg dihiris ngan planta..guna minyak biasa pun boleh...smpi wangi.. kemudian boh sos tomato..tumis lg.. masukkan air ikut sukatan beras (jika 2 pot beras = 2 pot air).. masukkan halia yg diketuk dan daun pandan.. masukkan juga susu cair.. dan juga sedikit garam...bila dah mengelengak..masukkan beras yg telah di basuh... tunggu hingga nasi masak.. baru titik2 kan pewarna yg disukai... gaul bg sebati ngan nasi.. dah siap..
masak gulai ayam guna rempah cap bunga ros..
bwg merah, bwg putih, halia, lengkuas... blend @ tumbuk.. kemudian + kan cili blend, rempah gulai 1 pkt, rempah masak 1/3 pkt, kerisik, garam, air sikit... gaul rata.. biarkan sekejap..lepas tu tumis... bg wangi... tambahkan air sikit...baru masukkan ayam..masukkan santan... biar pecah lemak @ kekuning2an....masukkan asam keping..akhir sekali masukan cili merah yg dihiris panjang.. siap...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment